یك كارشناس ارشد مسائل بین الملل پاسخ داد
چه كسی باید وزیر امور خارجه شود؟
سیاسی: یک کارشناس ارشد مسائل بین الملل یکی از دلیلهای ضعف در سیاست خارجی را عدم شناخت یا شناخت ناقص برخی مقامات کشور از دنیای خارج دانست.
کورش احمدی در گفت و گو با ایسنا در پاسخ به این پرسش که باتوجه به مشخص شدن نتایج انتخابات ریاست جمهوری و شروع بررسی های رئیس جمهور منتخب برای انتخاب و معرفی اعضای کابینه خود، فکر می کنید فردی که بعنوان وزیر خارجه انتخاب می شود باید دارای چه خاصیت هایی باشد ؟گفت: در یک دموکراسی بطور معمول فرد پیروز در یک انتخابات که در راس دولت قرار می گیرد، افرادی همفکر و همسو با سیاست های داخلی و خارجی خودش را بعنوان وزیر بر می گزیند. (البته در یک نظام سیاسی پارلمانی و شرایطی که به خاطر ترکیب پارلمان الزام به تشکیل یک دولت ائتلافی باشد، شرایط ممکنست قدری متفاوت باشد.) یعنی وزیر بعنوان یک سیاست مدار و همچون وزیر خارجه، باید در خطوط اساسی همسو و همفکر با راس قدرت باشد و به سیاست هایی که باید اجرا کند، باور داشته باشد.
وی ادامه داد: البته در این جا نیز از بین سیاستمداران حزب یا جناح برنده انتخابات نیز بطور معمول کسی بعنوان وزیر خارجه انتخاب می شود که بیشتر بر سیاست خارجی متمرکز بوده است. طبعا در مورد کادر دیپلماتیک یک کشور چنین الزامی وجود ندارد و دیپلمات ها فقط ماموران اجرائی هستند که البته ضمن اظهار نظرات خود در داخل تشکیلات، باید فقط مجری سیاست های ابلاغی باشند. در مورد خاص ایران باتوجه به شرایط خاص و این که مشکلات حاد سیاست خارجی مانع اصلی برای حل مشکلات اقتصادی درکشور است، یک وزیر خارجه باید خاصیت های دیگری نیز داشته باشد. با اهمیت تر از همه این که او باید شناخت عمیق و دقیقی از روابط بین الملل و سیاست و حکومت در دیگر کشورها، به ویژه کشورهای هدف، داشته باشد و همزمان درک علمی و واقع بینانه ای از موقعیت کشور متبوعش در مناسبات منطقه ای و بین المللی داشته باشد. در وضعیت ما، یک تکنیسین روابط بین الملل که ضمن اشتغال به کارهای مدیریتی دیگر، مدرکی هم گرفته و تخصصش کار راه اندازی است و هدفش بیشتر حفظ خود و جناح خود در لابیرنت هزار توی سیاست داخلی باشد، نمی تواند کاری در سیاست خارجی از پیش ببرد.
بدون ایجاد حداقلی از آرامش و تنش زدایی در سیاست خارجی، تخفیف مشکلات اقتصادی در داخل ممکن نخواهد بود
این کارشناس ارشد مسائل بین الملل در پاسخ به این پرسش که شما از نظر کارشناسی به رئیس جمهوری منتخب و فردی که بعنوان وزیرامور خارجه انتخاب می شود چه پیشنهادهایی دارید و فکر می کنید که باید بر روی چه حوزه هایی در عرصه دیپلماسی کشور تمرکز کنند ؟ اظهار نمود: به باور من، امروزه سیاست خارجی مانع اصلی حل مشکلات اقتصادیست که دولت جدید آن را در راس اولویت هایش قرار داده است. یعنی بدون ایجاد حداقلی از آرامش و تنش زدایی در سیاست خارجی تخفیف مشکلات اقتصادی در داخل ممکن نخواهد بود. کما این که می بینیم نرخ پول ملی ما عملا تابعی است از میزان تنش با آمریکا. یعنی با کاهش و افزایش تنش با آمریکا ارزش ارز و به تبع آن نرخ تورم در ایران کاهش یا افزایش می یابد. موانع اصلی دیگر مثل فساد نیز بی ارتباط با مشکل در سیاست خارجی نیستند، کما این که تحریم یکی از علل اصلی عدم شفافیت و رونق فساد است. بدون شک، تعیین تکلیف برجام الویت اول سیاست خارجی ایران است.
مفهوم برخی شعارها مانند گسترش روابط با همسایگان و شرق برای من روشن نیست
احمدی با اشاره به اینکه گام مهم دیگر باید کوشش برای ایجاد توازن در سیاست خارجی باشد، اشاره کرد: سیاست خارجی یک طرفه مطلقا راه به جایی نمی برد، کما این که تا کنون نبرده است. بعنوان مثلا ترکیه که با همه جهان روابط گسترده ای دارد، به خوبی توانسته بهترین امتیازات را از همه طرفها به دست آورد. اما ما که تنها بر توسعه روابط با شرق متمرکز بوده ایم، نه در زمینه های راهبردی بهره چندانی از شرق برده ایم و نه در زمینه اقتصادی توانسته ایم چندان از خام فروشی و خرید مصنوعات فراتر برویم. مفهوم برخی شعارها مانند گسترش روابط با همسایگان و با شرق برای من روشن نیست. در این موارد، نه اختلاف نظری در داخل وجود دارد و نه مانعی. حداکثر تلاش هم تا کنون در این رابطه شده و باید بشود. اما مشکل این است که اقتصاد ما و اقتصادهای همسایگان و شرقی ها مکمل یکدیگر نیستند و آنها در زمینه سرمایه و تکنولوژی های روز حرف چندانی برای زدن ندارند.
چه کسی و یا کسانی را بعنوان گزینه جهت تصدی ریاست دستگاه دیپلماسی کشور پیشنهاد می کنید ؟
وی در واکنش به این پرسش که شما چه فرد و یا افرادی را بعنوان گزینه های پیشنهادی به رئیس جمهور منتخب برای سکانداری وزارت خارجه پیشنهاد می دهید ؟ اظهارکرد: در شرایطی که فکر می کنم به خاطر پاسخگویی و مسئولیت پذیری بهتر است یکی از نزدیکان فکری رییس جمهور جدید عهده دار وزارت خارجه شود و با توجه به این که شناختی از نزدیکان ایشان ندارم، اسم خاصی در نظرم نیست. اما کسانی که اسمشان در شایعات مطرح است، بعید می دانم بتوانند از عهده این کار بر آیند.
احمدی اشاره کرد: به طور کلی، یکی از دلیلهای ضعف ما در سیاست خارجی، عدم شناخت یا شناخت ناقص مقامات ما از دنیای خارج است. زندگی نکردن در خارج و ندانستن یک زبان خارجی و عدم استفاده مستقیم از منابع خارجی برای اطلاع از شرایط بین المللی و متکی بودن به ترجمه های دست و پا شکسته و گاهی تحریف شده و نداشتن مطالعات عمیق در باره حال و روز جهان همچون علل ضعف ما در شناخت دنیای خارج است. کسی باید وزیر خارجه شود که این ضعف ها را نداشته باشد.
منبع: سیاسی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب