یك كارشناس مسائل خاورمیانه تشریح كرد؛

آیا جولان پتانسیل تبدیل شدن به جبهه ای مقابل اسرائیل را دارد؟

آیا جولان پتانسیل تبدیل شدن به جبهه ای مقابل اسرائیل را دارد؟

به گزارش سیاسی یک کارشناس مسائل خاورمیانه اشاره کرد: جولان قانوناً قسمتی از سوریه است و سوریه حق دارد برای بازپس گیری آن از قدرت نظامی و حملات نظامی استفاده نماید.



هادی برهانی در گفتگو با ایسنا، ضمن اشاره به اهمیت راهبردی منطقه ی جولان برای سوریه و رژیم صهیونیستی اظهار نمود: جولان منطقه ای کوهستانی و مرتفع است که در جریان حمله اسرائیل به کشورهای عربی در سال ۱۹۶۷ به اشغال اسرائیل درآمد. از آن زمان این منطقه در اشغال اسرائیل است و اسرائیل رسماً آنرا به خاک خود منضم کرده است. البته این انضمام مورد تائید جامعه بین الملل و سازمان ملل قرار نگرفته است و جامعه بین الملل همچنان آنرا منطقه ای اشغالی و متعلق به سوریه می داند.

وی اضافه کرد: منطقه جولان از نظر استراتژیکی و منابع آب اهمیت زیادی برای اسرائیل دارد. از بعد نظامی نیز این منطقه مرتفع ترین منطقه تحت کنترل اسرائیل و بر سرزمین های اشغالی کاملا مسلط است. همینطور بخش بزرگی از آب شیرین اسرائیل از این منطقه و دریاچه آب شیرین طبریه (در این منطقه) تأمین می شود. جولان تنها نقطه ای از اراضی اشغالی است که بارش منظم برف دارد و حتی امکان بازی اسکی در آن وجود دارد. از چشم انداز سوری نیز این ارتفاعات بر پایتخت سوریه، دمشق، مسلط است. در جریان جنگ ۱۹۷۳ پیشروی نیروهای اسرائیلی در این منطقه امنیت دمشق را به خطر انداخته بود که با کمک کشورهای عربی و فشار جامعه بین المللی رفع شد.

این کارشناس مسائل خاورمیانه در ادامه به اقدامات انجام شده توسط سوری های در آزادسازی مناطق جولان اشاره و تصریح کرد: مهم ترین اقدام سوری ها در این حوزه تهاجم نظامی سال ۱۹۷۳ است که با کمک مصری ها و حمایت مالی و سیاسی سایر کشورهای عربی بخصوص عربستان انجام شد؛ در این حمله غافلگیرانه که از دو سو، شمال و جنوب، انجام شد نیروهای اسرائیلی متحمل شکست شدند و از مواضع خود عقب نشینی کردند. در این حمله سوریه بخش عمده جولان را پس گرفت اما با فرارسیدن شب، بازپس گیری جولان را تکمیل نکرد و این یک اشتباه راهبردی در این حمله تلقی می شود. ضدحمله نیروهای اسرائیلی در این ارتفاعات نه تنها نیروهای سوری را از جولان عقب راند بلکه نیروهای اسرائیلی وارد خاک سوریه شده و حتی به سمت دمشق پیشروی کردند.

برهانی افزود: البته در انتها این جنگ و با فشار کشورهای عربی و تحریم نفتی آمریکا و سایر حامیان اسرائیل (در جنگ) به رهبری ملک فیصل پادشاه وقت عربستان، نیروهای اسرائیل نه تنها از خاک سوریه خارج شدند بلکه بخشی از جولان اشغالی (از جمله شهر قنیطره) را به سوریه پس دادند. البته این پیروزی واقعاً محصول عملکرد نظامی سوریه در این جنگ نبود و بیشتر محصول تحریم نفتی اعراب و فشار اعراب بر غرب بود. گرچه سوریه در مذاکرات مربوطه و ابتکارهای دیپلماتیک خوب عمل کرد. حافظ اسد رییس جمهور وقت سوریه باآنکه یک نظامی بود اما عملکرد بهتری در میدان های سیاسی و دیپلماتیک داشت.

وی همینطور درباره خودداری سوریه از انجام اقدام نظامی برای بازپس گیری منطقه جولان با اشاره به اینکه «سوریه از نظر روانی اعتماد بنفس خویش را در مقابل اسرائیل از دست داده است»، تصریح کرد: سوریه تجربیات تلخی از درگیری نظامی با اسرائیل دارد و حدودا همیشه در این میدان شکست خورده است؛ پس در عمل بعد از جنگ ۱۹۷۳ کاملا از اقدام نظامی مقابل اسرائیل در جولان اجتناب نموده و بنابراین نیز جبهه جولان در طول این سال ها کاملا آرام بوده است. حکومت سوریه در طول این سال ها در عرصه های سیاسی و دیپلماتیک فعال بوده و پیروزی هایی هم داشته است اما این پیروزی ها نیز بعد از فوت حافظ اسد کم رنگ شد و طی سالهای اخیر (جنگ داخلی در سوریه) به ناکامی و ضعف بدل گردیده است.

این استاد دانشگاه تهران در ادامه درباره میزان آمادگی و پتانسیل موجود در منطقه جولان برای تبدیل گشته به جبهه ای جدید مقابل اسرائیل با تکیه بر این که جولان قانوناً بخشی از سوریه است و سوریه حق دارد برای بازپس گیری آن از قدرت نظامی و حملات نظامی استفاده نماید، اظهار داشت: تاریخ درگیری نظامی با اسرائیل برای سوریه تاریخ تلخی است؛ تحولات اخیر این کشور هم مشکل را دوچندان نموده است. برعکس، حزب الله در لبنان تجربه موفقی از درگیری نظامی با اسرائیل است که نهایتا به شکست ارتش اسرائیل و عقب نشینی آن از لبنان انجامید. بعد از فعال شدن حزب الله در سوریه، این نیرو تمایل داشت تجربه لبنان را در جولان تکرار کند اما اسرائیل این مساله را مدیریت کرد و مانع تحقق این امر شد. یکی از طریق های مهم این مدیریت انجام حملات هوایی و موشکی به مراکز سوری بود. در طول سالهای اخیر صدها حمله از این دست صورت گرفته و سوریه در مقابل نتوانسته کاری انجام دهد و احتمالاً مهم ترین دلیل این بی اقدامی نیز وحشت مسئولین سوری از قدرت انتقام اسرائیل و بمباران مراکز حساس رژیم مانند کاخ ریاست جمهوری است.



این کارشناس مسائل خاورمیانه در انتها اظهار نمود: اگر نظام سوریه محبوبیت داخلی خود و جایگاه منطقه ای مناسبش را باردیگر به دست آورد، الان حملات نظامی اسرائیل می توانست بهترین فرصت را برای حزب الله فراهم آورد تا در جولان وارد عمل شود و کمپین نظامی موثری را سامان دهد اما حالا موقعیت منطقه ای دست و پای آنها را بسته است.





منبع:

1400/11/12
12:33:06
5.0 / 5
1406
تگهای خبر: آمریكا , ارتش , پایتخت , جامعه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۱
سیاسی بین الملل