اندیشكده هندی:

عصر جدید هسته ای در جنوب آسیا؟

عصر جدید هسته ای در جنوب آسیا؟

سیاسی: یک اندیشکده هندی اشاره کرد که معرفی فناوری های نظامی جدید در جنوب آسیا در کنار رقابت های ژئوپلتیک ممکنست سبب تغییر پویایی های بازدارندگی هسته ای و تحریک رقابت هسته ای در این منطقه از جهان شود.


به گزارش سیاسی به نقل از پایگاه خبری "بنیاد ناظر تحقیقات" ORF، جنوب آسیا به شدت تحت تاثیر اختلال در توازن نظم هسته ای جهانی فعلی به سبب افزایش رقابت قدرت و پیشرفت فناوری های نظامی قرار دارد. این احساس و برداشت در میان خیلی از دانشگاهیان و سیاست گذاران وجود دارد که نظم هسته ای جهانی درحال تغییر است. این تغییر ناشی از توسعه گستره ای از فناوری های مختلف نظامی است. با این وجود این بحث بجز چند مورد استثنای معدود عمدتاً بر رابطه آمریکا – روسیه و آمریکا-چین متمرکز بوده است. توازن راهبردی بین این قدرت های مهم هسته ای بدون شک اهمیت دارد اما توجه بسیار کمتری به تاثیر این تحولات در جنوب آسیا معطوف شده است.
این چالش جهانی در ظاهر خود عمدتاً ناشی از فناوری و توسعه و استقرار دفاع های موشکی پیچیده و قابلیت های حملات دقیق دوربرد به نظر می آید. این چالش ها همزمان شده است با بازگشت به رقابت قدرت بین آمریکا، روسیه، هند و چین در یک دورنمای ژئوپلتیک رقابتی تر. این ترکیب مشکلات جدیدی در نظم جهانی به وجود می آورد اما شاید هیچ جا همانند جنوب آسیا جدی نباشد. در حقیقت این تحولات می تواند سبب تغییر دینامیک های بازدارندگی هسته ای و تحریک رقابت هسته ای کشورهای این منطقه از جهان شود همچون بین هند و پاکستان شود.
یکی از پژوهشگران نسبت به حرکت احتمالی به سمت دکترین "نیروی تقابلی هندی" هشدار داده است که احیانا شامل سلاح های هسته ای و سلاح های راهبردی غیرهسته ای خواهد بود. این نگرانی وجود دارد که معرفی فناوری های پیچیده تر و مخرب تر در جنوب آسیا سبب وارد شدن هند و پاکستان به یک مخمصه امنیتی خواهد شد.
ادبیات دانشگاهی موجود درباره تغییر فناوری نظامی بیشتر بر قابلیت این فناوری ها تمرکز دارد اما توجه کمی به گفتمان و ادراک سیاسی درباره چگونگی استفاده هند و پاکستان از این فنآوری ها و چگونگی تاثیر این مساله بر دکترین ها آنها است.
تاثیر این فناوری ها در جنوب اسیا به سبب تاریخ طولانی رویارویی ها می تواند جدی تر و شدیدتر باشد. برای درک تاثیر سلاح های راهبردی غیرهسته ای بر جنوب آسیا باید تصویر بزرگتر را در نظر داشته باشیم. وابستگی متقابل فزاینده بین سطوح بین المللی و منطقه ای سبب ایجاد یک تاثیر دومینویی شده و آمریکا را با چین و هند و پاکستان به هم پیوند داده است.
این درحالی است که افزایش نگرانی درباره نیات و قابلیت های چین و توسعه نظامی چین در واکنش به نوسازی تسلیحاتی آمریکا، سبب تلاش هند برای توسعه برنامه هسته ای و تولید سلاح های راهبردی غیر هسته ای شده و پاکستان نیز در کوشش برای عقب نماندن از هند است.
تشدید رقابت بین آمریکا و چین در کنار کوشش های این کشورها برای تقویت روابط با هند و پاکستان نیز درحال تغییر دورنمای راهبردی جنوب اسیا است.
صرف نظر از تعریف واژگان مربوط به اعصار مختلف هسته ای آنچه مشخص است این که دینامیک های "دوره سوم هسته ای " شامل فناوری های اغلب غیرهسته ای با تاثیرات راهبردی، رقابت های ژئوپلتیک و یک محیط اطلاعات هسته ای پیچیده و سیال، بر آینده این منطقه و به خصوص بر ماهیت و شکل ریسک های هسته ای موثر خواهد بود.
هنوز زمان وجود دارد قبل از تحقق کامل این وضعیت در منطقه از این تحولات پیشی بگیریم و حتی شاید تعدادی از بدترین نتایج آنرا کاهش دهیم اما این مساله مستلزم علاقه واقعی به گفت و گو، کاهش ریسک و خویشتنداری است که در زمان های اخیر غایب بوده است.


منبع:

1400/10/20
13:09:25
5.0 / 5
996
تگهای خبر: آمریكا , تولید , فناوری , كشور
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
سیاسی بین الملل