یك تحلیلگر مسائل اورآسیا:

عضویت ایران در شانگهای وزن این سازمان را زیاد می کند

عضویت ایران در شانگهای وزن این سازمان را زیاد می کند

به گزارش سیاسی، خراسان رضوی یک تحلیلگر مسائل اورآسیا ضمن اشاره به اهمیت عضویت ایران در سازمان شانگهای اظهار داشت: ایران یک قدرت اثرگذار منطقه ای است و با منابع انرژی مختلف خود، سطح قدرت اقتصادی قابل توجهی دارد؛ ازاین رو عضویت ایران در سازمان شانگهای وزن این سازمان را افزایش خواهد داد.



محمود شوری در گفتگو با ایسنا در مورد این که عضویت دائم ایران در سازمان شانگهای تا چه حد می تواند به پیشبرد دیپلماسی اقتصادی کشور کمک نماید، اظهار نمود: هم اکنون سازمان های منطقه ای یکی از مهم ترین ابزارهای موجود برای همکاریهای اقتصادی میان کشورهاست و تمام دولت ها تلاش می کنند با عضویت در این سازمان ها، همکاریهای اقتصادی خود با سایر کشورها را گسترش دهند.

وی اضافه کرد: سازمان همکاری شانگهای با وجود این که در ابتدا بر مبنای موضوعات امنیتی شکل گرفت اما رفته رفته همکاریهای اقتصادی را هم در دستور کار خویش قرار داد و در سالهای اخیر، راه های مختلفی را برای همکاری اقتصادی میان اعضای خود بوجود آورده و سازوکارهای متنوعی را هم شکل داده است؛ بنابراین عضویت در این سازمان به گسترش روابط منطقه ای ایران و سایر کشورهای عضو کمک خواهد نمود.

معاون موسسه مطالعات ایران و اورآسیا(ایراس) افزود: البته با نگاهی دقیق تر به آمار و ارقام، درمی یابیم که تا کنون همکاریهای شکل گرفته بین اعضای سازمان شانگهای چندان برجسته نبوده و تأثیر شگرفی بر روند توسعه اقتصادی کشورهای عضو نداشته است.

شوری با اشاره به اینکه نمی توان انتظار داشت عضویت در سازمان شانگهای مشکلات تحریمی ما را حل کند، اظهار داشت: طبیعتا مسائل در رابطه با تحریم ها بسیار گسترده تر و پیچیده تر است و اساسا نیاز ایران به گسترش روابط اقتصادی، حوزه متنوعی را در بر می گیرد و سازمان شانگهای تنها می تواند بخش کوچکی از نیاز ما به تعاملات اقتصادی را تأمین کند اما به هر حال در شرایط فعلی باید از هر امکانی برای توسعه همکاریهای اقتصادی استفاده نمود. طبیعتا سازمان شانگهای مجموعه ای از فرصت ها را بوجود می آورد.

وی در مورد برخی اظهار نظرات در مورد این که عضویت ایران در سازمان های منطقه ای مانند شانگهای کشور را از گسترش روابط با غرب و خصوصا احیاء برجام بی نیاز می کند، اظهار داشت: طبیعتا این صحبت ها نمی تواند صحیح باشد. عضویت در شانگهای برای کشور ما که به دنبال افزایش نقش منطقه ای خود است، می تواند به لحاظ روانی و پرستیژ آورده هایی داشته باشد اما عملکرد اقتصادی سازمان شانگهای تا کنون بگونه ای نبوده که بتوان آنرا بعنوان بدیلی برای مذاکرات رفع تحریم ها در نظر گرفت یا این طور برداشت کرد که عضویت در سازمان شانگهای منجر به بی نیازی ما از تعامل با کشورهای غربی می شود. ما در خیلی از زمینه ها احتیاج به همکاری با کشورهای غیر شرقی داریم؛ بنابراین باید با تدوین سیاست خارجی متوازن بتوانیم نیازهای خودمان برای توسعه اقتصادی را تأمین نماییم.

این تحلیلگر مسائل اورآسیا در پاسخ به این سؤال که عضویت دائم ایران در سازمان شانگهای تا چه حد می تواند در اتمام پروژه کریدور شمال به جنوب یا اتمام پروژه های مشترک نیمه تمام ایران و چین مثبت واقع شود، بیان نمود: تجربه نشان داده چین و روسیه برنامه های همکاری اقتصادی خویش را چندان در چارچوب ساختارهای سازمان شانگهای پیش نمی برند. این مورد بخصوص در مورد چینی ها پررنگ تر است.

شوری افزود: برای چینی ها خیلی مهم است طوری در حوزه اقتصادی عمل کنند که باعث گسترش تنش آنان با غربی ها نشود؛ بنابراین من تصور نمی کنم عضویت ما در سازمان شانگهای تاثیری بر نوع روابط اقتصادی دوجانبه چین و روسیه با ایران داشته باشد.

وی افزود: در مورد پروژه کریدور شمال به جنوب هم میتوان گفت پیشرفت در این پروژه ارتباط چندانی با عضویت ایران در سازمان شانگهای نخواهد داشت؛ باآنکه هر گونه گسترشی در روابط تمایل کشورها برای همکاری با ما را زیاد می کند اما پروژه کریدور شمال به جنوب مانند پروژه یک کمربند یک جاده کاملا از خارج از مبحث سازمان شانگهای است. هر کدام از این پروژه ها پیشران های خاص خویش را دارد و چین و روسیه سیاست های خاص خویش را در ارتباط با این پروژه ها اجرا می کنند.

این تحلیلگر مسائل اورآسیا تصریح کرد: هم اکنون با عنایت به مشکلاتی که روسیه با غرب پیدا کرده، روس ها علاقه مندی بیشتری به تسریع در اجرای پروژه کریدور شمال به جنوب پیدا کرده اند و تلاشهای اخیر آنان در مورد این پروژه هم به تغییر نیاز روس ها در شرایط فعلی بازمی گردد.

شوری همینطور در مورد سخنرانی پوتین در حاشیه اجلاس شانگهای و پشتیبانی از عضویت ایران در این سازمان و اشاره به نقش مثبت ایران در همکاریهای منطقه ای اظهار داشت: طبیعتا عضویت ایران در سازمان شانگهای وزن این سازمان را افزایش خواهد داد اما از سوی دیگر مشکلات ایران با غرب، بخشی از موضوع هایی است که روند عضویت ایران در سازمان شانگهای را تحت تأثیر قرار داده بود.

وی اضافه کرد: یعنی از یک طرف ظرفیت های بالای ایران و جایگاه جمهوری اسلامی در سطح بین المللی و منطقه ای برای اعضای شانگهای مهم می باشد و از سوی دیگر بعضی از مشکلات ایران خصوصا مسائل در رابطه با غرب و مسئله تحریم ها امکان دارد این مشکلات را وارد سازمان شانگهای کند.





منبع:

1401/06/27
11:28:27
5.0 / 5
602
تگهای خبر: ایران , برجام , برنامه , دولت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
سیاسی بین الملل